top of page
חיפוש

איך הופכים ראספברי פאי ישן לכלי בדיקה למוניטורים

  • Inbar Raz
  • 16 בינו׳ 2023
  • זמן קריאה 3 דקות

במהלך השנתיים בהן אני בעולם הרטרו, עברו תחת ידי כמה וכמה מוניטורים. ישנו מגוון לא קטן של חיבורים שונים למוניטורים ומחשבים שונים משתמשים בחיבורים שונים. לפעמים, מוניטורים אפילו תומכים ביותר מאשר אופציה אחת. בשלב מסויים, צריך לבדוק אם המוניטור עובד ובשביל לבדוק אותו, צריך מקור תמונה.


בגדול, יש לי מחשבים תקינים עבור כל החיבורים הנפוצים: החל ב-Composite Video וכלה ב-SCART. אבל וואלה, לא בא לי להרכיב Setup שלם כל פעם שאני רוצה לבדוק אם מוניטור עובד. אם מדובר בחיבור VGA זה די פשוט: בנוסף למק יש לי גם לפטופ Dell כי, מה לעשות, יש כל מיני כלים בעולם הרטרו שמחייבים Windows. אבל על-מנת לייצר סיגנל Composite (הכבל הצהוב מהשלישייה צהוב-לבן-אדום) אני צריך לארגן מחשב.



ולא מתאים לי.


יש כל מיני מכשירים שיודעים לייצר סיגנל וידאו, אבל הם גדולים, יקרים והם גם די overkill על מה שאני רוצה (ספויילר - בסוף כן קניתי אחד ממש בזול אבל הוא עדיין בקופסה בה הוא הגיע...) אז חיפשתי פיתרון יותר פשוט שיעזור לי להבין האם המוניטור עובד או לא.


ואז נזכרתי שזרוק אצלי באחת הקופסאות Raspberry Pi Model B (להלן: ראספי) - דגם ממש ישן וכל-כך חלש עד שהוצא לפנסיה ואפילו רן בר-זיק לא היה מתייחס אליו. אבל עמד לזכותו יתרון אחד גדול:



יש לו יציאת Composite Video. יציאה שכבר לא קיימת בדגמים החדשים. למתקשים: זה החיבור הצהוב שבתמונה.


די מהר היה לי ברור מה אני רוצה לעשות: לארגן setup שיציג Test Images בלולאה, וזה הכל. זה לא היה מסובך וניגשתי למשימה.


ראשית, ניגשתי לאתר של Raspberry Pi לעמוד הורדת מערכות ההפעלה:


בחרתי את האופציה התחתונה - הגרסה הכי מצומצמת שקיימת, Raspberry Pi OS Lite בגרסת 32-ביט. הורדתי אותה אל המק שלי ואז השתמשתי ב-UNetbootin כדי לכתוב אותה אל ה-SD Card שממנו יעלה הראספי:

עבור ה-setup הראשוני של הראספי, יש לחבר אליו מסך ומקלדת. היה לי פורט פנוי ב-KVM שלי וזה היה מאד נוח. נתתי למערכת ההפעלה לעלות בפעם הראשונה וכמובן שהדבר הראשון שעשיתי, לפני כל דבר אחר, היה להחליף את סיסמת ברירת המחדל שמערכת ההפעלה מגיעה אליה.


על מנת להיות מסוגל לעבוד על הראספי דרך הרשת, ישירות מהמק שלי, הפעלתי את תוכנת הניהול שלו, ע״י הפקודה:

sudo raspi-config

את הראספי חיברתי לרשת בחיבור חוטי אז לא נדרשתי לקנפג רשת אלחוטית. כל מה שהייתי צריך לעשות זה תחת Interfacing Options להדליק את האפשרות של חיבור מרוחק ב-ssh, כי ברירת המחדל היא ״כבוי״ וזהו - מעכשיו יכולתי להתחבר אל הראספי ישירות מהמק שלי ולהמשיך את הבנייה של ה-setup.


ראשית, הייתי צריך למצוא כלי להצגת קבצי תמונה. חיפוש קצר בגוגל הוביל אותי לעמוד בו הסבירו איך להתקין ולהשתמש בכלי בשם fbi על הראספי. לאחר שהתקנתי אותו, התחברתי אל הראספי שוב ישירות (ולא דרך הרשת) כדי לוודא שהכלי אכן יעבוד והוא לא אכזב.


מצאתי באינטרנט שני Test Images מייצגים, אחד צבעוני ואחד שחור-לבן:



הורדתי אותם אל הראספי ואז הוספתי שורה לקובץ ה-bashrc. שתפקידה להריץ את fbi באופן אוטומטי לאחר שעלתה מערכת ההפעלה:

השורה הזו גורמת ל-fbi להציג באופן מחזורי את שני הקבצים, במחזורים של 5 שניות כל-אחד.


נשארו לי עוד שני דברים קטנים לעשות כדי לסיים:

  1. לדאוג שהראספי יעלה לבד ולא יחכה ל-login;

  2. לוודא שהראספי לא עוצר את העלייה בהמתנה לחיבור רשת (כי לא יהיה כזה).

את שני הדברים עושים באמצעות ה-raspi-config. תחילה, הפעלתי את האופציה ל-auto-login עבור עלייה במוד console (בניגוד למוד desktop שאין לי צורך בו):


לאחר מכן, כיביתי את האופציה לחכות לחיבור רשת:

וזהו, ההתקנה הסתיימה. עכשיו צריך לבדוק :-)


לשם הבדיקה הבאתי לא פחות ולא יותר מאשר את המוניטור מתוצרת Commodore שאת מתג ההפעלה שלו תיקנתי בפוסט קודם. עבור חיבור ה-Composite, לקחתי את הכבל הכי טוב שהיה לי בבית, עוד מימי הקולנוע הביתי:



וככה נראה ה-setup המלא והעובד:



למען הסר ספק: הריצודים והקפיצות הם בגלל מצלמת האייפון. התמונה היתה בהירה ותקינה.


זה הכל. פרוייקט פשוט, תכנון פשוט וביצוע פשוט. למעשה, יש סיכוי לא רע שלקח לי יותר זמן לכתוב את הבלוג פוסט הזה מאשר לבנות את כל העניין :-)


תודה שקראתם!

 
 
 

2 comentários


Maor Avni
Maor Avni
16 de jan. de 2023

בpi החדשים החיבור composite עבר ליציאת ה3.5 מ״מ בחיבור TRRS. הוא לא בוטל.

Curtir
Inbar Raz
16 de jan. de 2023
Respondendo a

וואלה? חידשת לי. I stand corrected. בכל מקרה אין לי בשלוף את הכבל המתאים לחיבור שתיארת והראספי החדשים מאד יקרים עכשיו בגלל המחסור העולמי בשבבים. ככה ניצלתי משהו ששכב ללא מעש בקופסה.

Curtir

על הבלוג

שמי ענבר רז. עם כניסת הקורונה לחיינו בשנת 2020 התחלתי תחביב חדש: איסוף ושחזור מחשבי רטרו. השאיפה היא להחזיר כמה שיותר מהם למצב עובד :-)

 

מכיוון שלא חסרים משאבים בתחום בשפה האנגלית, בחרתי דווקא לכתוב בעברית לטובת הקוראים המקומיים.

רשתות חברתיות

הרשמה

אם אתם רוצים לקבל עדכון בכל פעם שאני מפרסם פוסט חדש, אז אתם מוזמנים להירשם.

תודה על ההרשמה!

© 2022 by Inbar Raz. Powered and secured by Wix

bottom of page